Northstar: Hvad vil vi med discgolf i Danmark?

Den 1. februar skrev vi om Northstars Kickstarter kampagne, der sigtede efter at rejse omkring 370.000 kr. til at lancere en serie på 5 danskfabrikerede discs, hvilket efter planen skulle være afsættet til en serie på 12 discs i løbet af det første år. Desværre går fundingen langt fra som håbet, og med blot ni dage igen, mangler der stadig mere end 300.000 kr. Northstar har på Facebook blandt andet fået kritik for, ikke at komme ud med budskabet om deres vision. Anhyzer har i de seneste dage været i dialog med stifteren bag Northstar, Peter Kofoed, der har sendt os et debatindlæg, der blandt andet beskriver, hvad Northstar drømmer om for dansk disc golf. Det har vi valgt at bringe i denne artikel.

Her følger Peter Kofoeds debatindlæg. Indlægget er ikke sponsoreret af Northstar, og alle holdninger der gives udtryk for i indlægget, er Peter Kofoeds egne. Anhyzer har “backet” Kickstarter-kampagnen, og ønsker Northstar det bedste for deres og for dansk disc golfs skyld. Du er mere end velkommen til at kommentere på indlægget nederst på siden – vi beder til at der holdes en god tone, og at man tilmelder sig notifikationer om nye svar og deltager i debatten.

Hvad vil vi med disc golf i Danmark?

Af Peter Kofoed

Peter Kofoed, Northstar
Peter Kofoed, Northstar

Jeg er meget ambitiøs på dansk disc golfs vegne. Ingen tvivl om det. Derfor startede jeg Northstardisc.

Når du køber en disc, så ryger der typisk 70-100 kroner tilbage til producenten. Dvs. at du indirekte støtter discgolf i det pågældende land mærket er fra, og det skal vi selvfølgelig også gøre. Det betyder at langt de fleste penge i discgolf havner i Sverige, Finland, USA og Kina.

I 2020 omsatte Lattitude64 for 120.000.000 kroner (kilde), jeg vil skyde på at de med deres Discmaniafabrik og nu Kastaplastfabrik og alt der ellers er sket de sidste par år, mindst har fordoblet dette tal, og sikkert også mere. Det samme gør sig gældende for Discmania, Innova, Discraft og de andre store mærker.

Vi kan alle sidde og glæde os over discgolfens succes ude i verden. Se nogle store tours og mærker blive bygget op. Vi kan mærke det på alle de gode udsendelser fra turneringer, hvor vi ofte gratis kan følge de største konkurrere på de store baner. 90% af alle disse udsendelser er betalt eller sponsoreret af et af ovenstående mærker. Det samme gør sig gældende for mange turneringer. De lande har med andre ord skabt et solidt fundament hvorpå de kan bygge videre. Det fundament er hovedsageligt skabt af omsætningen fra de største producenter og de fantastiske ildsjæle der bruger uanede mængder af tid og kræfter på discgolf. Ildsjæle har vi heldigvis også i Danmark, og det er deres skyld at vi kan spille fede turneringer, spille nye baner, købe discs online eller i butikker osv.

Når du køber en disc hos de forhandlere i DK der har en fysisk butik, så støtter du for det første en dansk butik/ejer. For det andet så støtter du deres ambition om at have ansatte og butikker hvor du fysisk kan gå ind og finde en disc i et stort udvalg.

Hvis du køber en disc hos andre danske forhandlere så ved du måske at nogle af dine penge går til en dansk shop/ejer, men også at det med sikkerhed betyder, at du, næste gang du er til tante Odas 80 års fødselsdag, kan spille 9 huller på en nærliggende bane, fordi de bruger en masse af deres tid, penge og energi på at lave fede baner rundt omkring i landet.  Fælles for de fleste discbutikker er også at de bruger meget tid på at komme ud til turneringer og støtte op om diverse arrangementer med tid og discs og lign.

Men hvorfor skal det stoppe der? Hvorfor skal man tage til udlandet når man vil se de allerstørste spille? Hvorfor ikke den anden vej. Hvorfor skal der ikke være et stort dansk mærke? Så ville der ryge nogle penge fra discgolf i udlandet tilbage i dansk discgolf når der bliver købt en dansk disc.

Løft har skabt nogle suverænt fede kampagner, og jeg elsker at de bruger en masse tid på at skubbe grænser for hvad der er fysisk muligt. Northstardisc handler ikke om at være innovativ, det handler om at have en komplet linie af discs, både til begyndere og øvede. Alle mærker har en Destroyer lignende disc, alle har en Roc, alle har en Aviar osv. Hvis man kigger på golf som er den verden jeg kommer fra, så har alle de samme produkter i forskellig indpakning. Det samme sker i disc golf. I min optik så handler det lige nu om at kunne nå at være med inden det hele vokser sig for stort ude i verden.

Og hvad ville det så betyde for dig med et stort dansk disc golf mærke, spørger du måske? 

Det vil betyde endnu et fundament i Danmark for at lave endnu flere fede baner og endnu større turneringer og arrangementer.  Det vil betyde en mulighed for at kunne sponsorere danske, såvel som, udenlandske spillere. At man kan sende danske spillere ud i verden, og få spillere ude i verden til Danmark. Det vil måske betyde at du kan sidde og drikke en øl på terrassen foran klubhuset af en privat discgolfklub/bane, efter at have spillet selv, eller måske have set de store spillere som Eagle og Simon Lizotte spille en major turnering på PDGA touren i Danmark. Og det hele uden at bekymre dig om, at der sidder en stor familie på hul 6 og griller deres mad eller har parkeret på første tee. Det ville måske betyde at flere og flere kunne arbejde fuldtid med at forbedre vilkårene for discgolfspillere i Danmark, og derfor også for dig.

Det her projekt (Northstar, red.) det handler slet ikke om mig. Det handler om hvad man har lyst til at der skal ske med Discgolf i Danmark. Jeg synes ikke det er tilfredsstillende at jeg skal tage til Finland, Norge og Sverige eller USA for at se de helt store spillere i aktion. Jeg gør det gerne og har også været mange steder og set Mcbeth og co. i aktion. Men tiden hvor de kommer til Danmark af sig selv (som de gjorde for 8-9 år siden), den er forbi. Lønningerne er blevet for høje, og det er pengene og producenterne der dikterer hvor de tager hen nu. Hvis Danmark skal med på den helt store discgolfrejse så skal der med andre ord ske noget nu.

Jeg gør det her fordi jeg synes der stadigvæk er lidt tid og plads til at grundfæste et nyt mærke i disc golf. Jeg har snart investeret en halv million i projektet og kunne ligesom alle andre sagtens bruge de penge på noget andet. Jeg solgte min lejlighed, fordi jeg syntes det var vigtigt at prøve af mens der stadigvæk er tid.

Det er ikke så enkelt bare at lave en disc eller en hel serie. Man kan ikke bare ringe til Lattitude64 eller Innova og spørge, hvordan man gør. Hvilken plastik de bruger. Hvordan man gør det ene og det andet. Alle holder deres kort tæt til kroppen for ikke at lukke andre ind i den verden.

Jeg har brugt 2-3 år på at komme hertil, og hele tiden ser jeg en disc golf mulighed, der er ved at lukke for Danmark. Jeg er sikker på Northstardisc nok skal blive til noget, min kampagne på Kickstarter var udelukkende et håb om at kunne barbere et år af tidslinien og derved have en komplet linie af discs klar i år. Det kan jeg håbe på at nå alligevel. Jeg synes bare at der er en ærgerlig tendens i dansk disc golf til at vente på at nogle ildsjæle gør noget. Ildsjæle brænder ud hvis de skal stå med det hele selv.

Det handler om verdens fedeste sport og fritidsinteresse, og det handler om at vi i Danmark har nogle muligheder nu, som vi ikke har om 2-3 år efter min mening. Et indspark til debat fra mig. God vind derude.

 

Northstars Kickstarter-kampagne kan i øvrigt findes her.

Forfatter

  • Dennis Asp

    Jeg blev grebet af disc golf i 2018 og har siden haft en stigende interesse for spillet. Jeg lancerede derfor Anhyzer.dk i 2021, og har nydt at arbejde med projekt lige siden.

    Vis alle indlæg
Følg denne tråd
Giv besked om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer