Spil din første disc golf turnering

At tilmelde sig sin første disc golf turnering kan være et stort spring, men det vil næsten med garanti være en god oplevelse. Som den amerikanske amatørspiller Jake Markovitz har udtalt til The Sport of Disc Golf:

”As someone said to me right before we started, it was a game founded by a bunch of hippie stoners…most of the people out there are super friendly, nice folks.”

Og hvem ved: Måske er du heldig at gå hjem med en lækker præmie…

Spil din første disc golf turnering
Sorø Open 2019. Foto: Rasmus Spedtsberg / Discen.dk

Hvornår skal jeg spille min første turnering?
Hvordan finder jeg en god turnering?
Hvordan forløber en turnering?
Hvilken række skal jeg tilmelde mig?
Forberedelse til din første disc golf turnering.
Hvad skal jeg vide inden turneringen starter?
Hvordan spiller jeg den bedst mulige runde?

Hvornår skal jeg spille min første turnering?

Hvis du har lyst til at spille turnering, så er det formentligt på tide at prøve det. Der er ingen der siger, at du behøver at spille DM som det første, og der findes masser af små hyggelige turneringer, og endda nogle hvor man spiller i par, med handicap eller efter helt særlige regler, så alle har en chance for at være med.

Hvis du har en grundlæggende forståelse for reglerne og kan spille en nogenlunde stabil runde, så er du nok ved at være klar. Der er ingen krav om, at du skal gå under par eller sågar under +15, så længe du bruger mere tid på at spille end på at lede efter dine disc, så skal det nok gå.

Hvordan finder jeg en god turnering?

Dansk Disc Golf Unions turneringskalender eller Facebook-gruppen Disc Golf Danmark: Turneringer finder du de fleste turneringer. Ellers kan du forhøre dig, der hvor du normalt spiller, om de har en ugentlig match, en bagtag-turnering, hyggeturnering, klubmesterskab eller lign. Ellers kan du overveje en af nedenstående:

Sjælland:
Hygge-tour: Her spilles for sjovt og er ingen krav til PDGA- eller klubmedlemskab. Tilmeldingsgebyret er kun 50 kr. og der spilles 2 x 12 huller med handicap.

– D’am Tour: En tour kun for amatørspillere. Der spilles i fire rækker, MA2, MA3, FA1 og en hyggerække for spillere uden PDGA-medlemskab. Afholdes af Disc Connection, så information om turneringen udsendes via deres kalaner.

– Knæk Cancer: Formålet er at hygge sig og indsamle penge til Knæk Cancer. Det plejer at være hyggeligt og velorganiseret. Turneringen spilles på Eghjorten.

One more for the landfill: I 2020 var der i alt 89 tilmeldte, heraf 10 kvinder. ”Recreational-rækken” havde 48 spillere, heraf 18 uden ratings. Scores spredte sig fra -8 til +45 over 36 huller. Denne turnering kan dog være fysisk hård, da Kokkedal er enormt bakket og eghjorten er lang og også delvist bakket. Et alternativt kan være Small Courses Tour.

Jylland:
Århus Amateur Open: 2-dages turnering kun for amatører og foregår på den fantastiske bane i Tilst.

– Fairway Cup: Flere afdelinger rundt omkring i Jylland og på Fyn. I alt 189 var tilmeldt til mindst en af ni afdelinger i 2021

– Trilogy Challenge: Man modtager 3 discs, som er de eneste der må benyttes i turneringen. Turneringen har ikke en egentlig hjemmeside, men arrangeres af Disc Golf Vest.

Jysk Vintertour: Touren har et selvproklameret mission om, fremme sporten i den mørke tid og samtidigt styrke de sociale relationer mellem discgolfere i Jylland gennem en fast månedlig turnering henover vinteren.

Spil din første disc golf turnering
Sorø Open 2019. Foto: Rasmus Spedtsberg / Discen.dk

Hvordan forløber en turnering?

En turnering starter typisk om morgenen eller først på formiddagen. Der vil typisk være en periode til check-in og registrering og evt. udlevering af scorecard, spillerpakker eller andet. Der kan være opsat en oversigt, der viser hvem der starter på hvilket hul (hvis der er shotgun start), eller hvad tid hvert kort starter fra hul 1.

Efter check-in vil der blive afholdt et spillermøde, hvor TD (turneringslederen) gennemgår de praktiske informationer. Her bør du få at vide hvad tid runden starter, hvor du finder dit kort, hvordan der skal indberettes scores, om der er særlige regler i spil, særlige forhold omkring banen, præmieoverrækkelse, øvrige konkurrencer som CTP (closest-to-pin) eller ace-præmier.

Første runde spilles, og den spiller der står øverst på scorecardet, er ansvarlig for at holde styr på score og efterfølgende indberette resultatet. Til hyggeturneringer og amatørturneringer plejer arrangørerne at være flinke til, at sætte begyndere sammen med nogle mere erfarne, som har styr på at holde score, reglerne og den lokale bane. Efter runden samles spillerne til frokost/afslutning. Spilles der flere runder, vil det blive offentliggjort hvornår runde to starter, og hvor man skal starte.

Efter turneringen vil vinderne blive annonceret og præmierne blive uddelt. Bliv gerne hængende til overrækkelsen, også hvis vejret er skidt og din runde var dårligst. Det kan ske, at næsten alle er gået og du alligevel vinder en præmie. Efter nogle turneringer kan der også være lodtrækningspræmier, trøstepræmier, mini-konkurrencer, grill eller andet hyggeligt samvær.

Er du i tvivl? Så spørg TD eller en af de andre spillere – de er som regel meget hjælpsomme.

Hvilken række skal jeg tilmelde mig?

Det er forskelligt hvor mange rækker der tilbydes, og du kan godt spille på kort med nogen, der ikke er i din række. Eksempelvis spiller begyndere ofte sammen med nogle mere erfarne spillere, og til DM 2020 spillede de forsvarende danmarksmestre i hhv. MPO, FPO, MA40+ og MA50+ sammen i runde 1.

Se her hvilken række der passer til dit niveau. Der kan også være rækker der henvender sig til alder, både for 40+ og for juniorer. Det er den alder du fylder i løbet af året der afgører, hvilken række du kan stille op i.

Række Køn Niveau Krav til rating
MPO Alle Professional Open
MA1 Alle Advanced
MA2 Alle Intermediate <935
MA3 Alle Recreational <900
MA4 Alle Novice <850
FPO Kvinder Professional Open
FA1 Kvinder Advanced Women
FA2 Kvinder Intermediate Women <825
FA3 Kvinder Recreational Women <775
FA4 Kvinder Novice Women <725

Forberedelse til din første disc golf turnering.

Det er en stor fordel, hvis du kender banen på forhånd, så hvis du har mulighed for det, så spil den nogle gange før turneringen. Find ud af hvilke kast og discs der virker, også under forskellige vejrforhold. Hvis det ikke er en mulighed, så er det ikke nogen katastrofe, du spiller formentlig ikke efter førstepladsen alligevel.

Få styr på mødetid og –sted, og gør tasken klar dagen inden, så du kan tage af sted til turnering i ro og mag. Få markeret dine disc f.eks. med navn og telefonnummer, da det er et krav, at man kan kende sin disc, hvis nogen skulle vælge at kaste identiske discs. Lad din mobiltelefon op, så du kan tracke score på den, hvis det ender med at blive din opgave.

Hvad skal jeg have med?
– Mini/Markør.
– Mad og drikke – man drikker typisk lidt ekstra pga. det langsommere tempo.
– Telefon – til at tracke score og evt. følge med i turneringen.
– Ekstra sokker/tøj – det kan være rart at skifte mellem runderne, hvis vejret er dårligt.
– Ekstra discs – skulle du miste din yndlingsdisc i runde 1, kan det være lækkert at have en ekstra i bagagerummet til runde 2.
– Evt. paraply.
– Evt. stol – der kan være lidt ventetid ved teestederne, ellers er den rigtig god i frokostpausen.

Spil din første disc golf turnering
30-års fødselsdag og hyggeturnering. Foto: Cecilie Eske Hansen

Hvad skal jeg vide inden turneringen starter?

Turneringer er lidt anderledes end en hyggerunde med vennerne. Der spilles lidt mere seriøst, og derfor tager det noget længere tid. Du kan godt regne med, at en runde tager 2-3 timer. Hvis vejret er dårligt, afholdes turneringen som udgangspunkt stadig, med mindre det er så slemt, at det er umuligt eller farligt at spille.

Desuden er der nogle regler, man skal være særligt opmærksom på. Hvis det er din første turnering, vil der formentlig være en smule overbærenhed, og dit kort vil formentlig gøre dig opmærksom på eventuelle regelbrud på en fornuftig måde.

Alligevel bør du kende disse regler:
– Der må varmes op ved det første hul inden turneringen starter, indtil 2 minutter før tee off.
– Du har to minutter til at kaste fra tee. Herefter har du 30 sekunder til hvert kast (fra du er klar ved dit leje). Bare rolig – det er rigeligt med tid.
– Man må lede efter sin disc i fem minutter. Hele kortet skal hjælpe med at lede. Finder man ikke discen inden for fem minutter, kastes fra det forrige leje med +1 strafkast.
– Du skal kaste bag din disc eller en mini.
– Vær omhyggelig med fodfejl. Støt bag din disc/mini, overtræd ikke ved tee, og lav ikke step/jump putt inden for 10 meter. Det kan give et strafkast.
– Overhold rækkefølgen: Bagerste kaster først. Hold afstand til den der kaster og stil dig ude af syne.
– Vær stille mens de andre kaster. Men snak gerne mens i går eller venter på at komme til på et hul, hvis de andre vil snakke.
– Der er ingen ”gimmes”. Ligger din disc lige under kurven, skal den stadig puttes. Stil dig bag discen, og læg forsigtigt en anden disc i kurven og slip den. Først da er hullet færdigt.
– Alle kast der ikke er det egentlige kast eller provisoriske kast betragtes som øvekast og giver strafkast. Kast derfor ikke en ekstra disc, hvis du misser dit putt.

Uskrevne regler:
– Inden første hul klapper man discs (ligesom en slags high-five, men med discs) og ønsker hinanden god vind.
– Inden sidste hul gør man det samme og siger tak for spillet.
– Man klæder sig anstændigt på, dvs. ingen bar mave e.l., og drikker eller ryger ikke mens man spiller.

Hvordan spiller jeg den bedst mulige runde?

Hvis du kan holde koncentrationen gennem en hel turneringsdag, vil du sikkert opleve, at dit spil er ganske udmærket pga. den seriøsitet, der spilles med. Alligevel er der nogle ting, du kan gøre for at få den bedst mulige runde.

– Kend banen: Spil den så meget som muligt før turneringen, så du ved hvilke kast og discs du skal bruge. Sæt dig også ind i mandatories, OB mm.
– Varm op: Kast nogle drive og fintune dit putt inden i starter. Hvis der er huller der er særligt udsatte for vind, så kan du med fordel spille dem en gang inden start.
– Spil en runde i ugen op til: Så bygger du selvtillid op og spiller med følelsen af, at du har styr på det.
– Hold dig positiv, også når det går dårligt. Det kan ikke undgås, at man kaster et dårligt kast. Glem det og spil videre, og lade være med at brokke dig, sukke mv. Det fodrer din frustration, og man kaster ikke bedre når man er sur.
– Acceptér dine bogeys. Hvis du shanker ind i skoven, så acceptér at dine chancer for par er ødelagte. Selvom du kan forestille dig et vidunderkast, der redder dig et par, så ender du som regel med at gøre det værre for dig selv. Tag din bogey i stedet for at få en dobbelt bogey. Spil efter par, og får du en birdie er det bare en bonus.
– Spil dit eget spil. Se gerne hvad de andre på kortet spiller og tag ved lære af det. Men lad være at ændre din plan. Hvis du har besluttet dig for et forhåndskast, men resten af kortet kaster baghånd, så hold dig til din plan. Det er ikke til at vide, hvorfor de valgte, som de gjorde. Måske kaster de en meget bedre baghånd end dig, eller måske kaster de en meget dårligere forhånd. Dog kan du lære meget om vinden, ved at se de andre kaste.
– Fortæl gerne at det er din første runde. Det tager lidt af presset af, og så har de andre bedre mulighed for at hjælpe dig på vej.
– Hav det sjovt og nyd det.

 

Fik du ikke svar på dit spørgsmål? Skriv gerne i kommentarfeltet nedenfor eller på mail.. Du finder mine kontaktoplysninger under menupunktet ”Kontakt”. Se også FAQ’en og ordbogen, hvis du vil udvide din viden inden turneringen.

Følg denne tråd
Giv besked om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer