21 Alternative Disc Golf Spil

Disc golf spilles typisk på den traditionelle facon, hvor antallet at kast afgør, hvem der har vundet runden. Der findes dog mange alternative disc golf spil, hvis man vil have en sjov og anderledes oplevelse. Man kan eksempelvis spille i par eller hold. Men også enkeltvis findes der et hav af måder, man kan spille mod hinanden på. Her er bare nogle af dem:

Bag Raid

Vinderen af et hul må fjerne en disc fra sin modstanders taske. Fjern f.eks. hans eneste putter eller foretrukne distance driver, som han skal bruge lige om lidt. Spiller i flere end to, kan i selv afgøre, om vinderen må fjerne en disc fra alle sine modstandere, fra en valgfri modstander eller for den med den dårligste score. Bag raid kan kombineres med andre spiltyper, f.eks. pointspil. Se også Disc Steal.

Best shot/worst shot

Spillet er normalt et spil for par, men kan også spilles alene. I best shot kaster man hver to discs (eller flere) og vælger derefter hvilken disc, man vil spille videre fra. Herefter kaster man igen to, og fortsætter til man har en disc i kurven.

I worst shot er det lige modsat. Man kaster to discs og modstanderen vælger herefter den discs, som kasteren skal spille fra (typisk den dårligste). Reglerne er mere præcist beskrevet i artiklen Doubles – Spil i hold eller par.

Best shot doubles disc golf
I stedet for være to forskellige spillere, er det samme spillere der kaster både rød og blå. Kast 1: Blå vælges, da rød var OB. Kast to: Rød vælges, da blå ramte kanten og gik ud mens rød gik i kurven.

Barkie

Godt nyt – her er spil, hvor det er godt at ramme træerne! Man tæller sin score som sædvanligt, men det giver samtidigt -1 hver gang man rammer et træ. Hvis man spiller en meget tæt skovbane som Momhøje eller Svinninge, kan man evt. aftale, at der maksimalt kan blive fratrukket ét point pr. kast, så man undgår scores langt under 0.

Bingo Bango Bongo

På hvert hul spilles om tre point. Der gives et point til det længste drive fra tee (bingo). På andet kast gives et point til den, der ligger tættest på kurven (bango). Det tredje point tildeles den spiller, der lander i kurven først (bongo). De almindelige regler for kasterækkefølge gælder. Vinderen er den spiller med flest point ved rundens slutning.

Bizzaro Golf

Reglerne skifter fra hul til hul. Afgør reglerne ved at slå med en terning, trække et spillekort, med en app, eller vælg reglerne på skift. Reglerne kan fastsættes på forhånd eller undervejs. Eksempler kan være:

– Hullet spilles kun med puttere.
– Der skal kaste med den ”forkerte” hånd.
– Der må kun kastes forhånd.
– Alle spillere bytter tasker.

Byt tasker

Byt taske med en af dem du spiller med, og prøv nogle vidt fremmede discs af. I stedet for at kaste den samme disc i den samme linje som altid, bliver du tvunget til at tænke dig lidt om. Desuden får du testet nogle andre discs, som du måske vil købe selv.

Defender

Før spillet startes udvælges en defender. Denne spiller kan være den samme gennem hele runden eller gå på tur i løbet af runden. Defenderen spiller mod den bedste score blandt de resterende spillere et hul ad gangen. Hvis defenderen vinder et hul ved at score bedre på hullet end samtlige andre spillere, får han et point for hver modspiller. Hvis defenderen får samme score som den bedste spiller, får han ét point. Har en af spillerne en bedre score end defenderen, får alle andre spillere end defenderen et point.

Eksempel: A: Par, B: Par, Defender: Birdie. Defender får to point.
Eksempel: A: Par, B: Birdie, Defender: Birdie. Defender får et point
Eksempel: A: Par, B: Birdie, Defender: Par. A og B får et point hver.

Disc Steal

Alle spillere starter med det samme antal discs. Efter hvert hul må spilleren eller spillerne med den bedste score stjæle en disc fra spilleren/spillerne med den dårligste score. Scoren betyder derudover ikke noget, men mister man alle sine discs er man elimineret.

Half point Nelson

Alle kast der rammer metal regnes for en gimme til bare et halv kast. Rammer dit andet kast f.eks. pinden, eller tager kæder og bliver spyttet ud, er hullet færdigt i 2,5 kast. Det kan være et udmærket spil, hvis man vil gå runden lidt hurtigere, eller vil have lidt større mulighed for at hente (halve) point på hinanden.

Handicap

Spiller man med handicap, spiller man mod sit eget generelle niveau i stedet for direkte mod modstanderen. Dette kræver at alle spillere har en PDGA-rating eller som minimum ved, hvilken rating de ville have haft, hvis de havde en. Handicap uddeles således:

Den højest ratede spillere har intet handicap. De øvrige spillere har 0,09 ekstra kast pr. ratingpoint lavere end den bedste spillere. Det svarer til 1,8 kast ved en ratingforskel på 20, 4,5 kast ved 50, 9 kast ved 100, 13,5 ved 150 osv. I praksis kan man i Udisc ændre startscore, så de passer med handicap. Dette kan dog kun gøres i hele tal.

Piggyback

I piggyback er der den lille tilføjelse til reglerne, at en spiller efter tee off kan vælge at spille fra en andens spillers leje. Dette kaldes at piggybacke (at ride eller blive båret på ryggen af en anden). En spiller kan kun bære én spiller på sin ryg på hvert hul. De almindelige regler for point og kasterækkefølge gælder, og spillerne skal i den rækkefølge vælge, om de vil piggybacke på en anden spiller.

Pointspil/Match Play/Skins

Spillet fungerer bedst én mod én, men kan godt spilles med flere spillere. På hvert hul er der et point på spil. Vinderen af et hul vinder pointet, og efter runden er vinderen den, der har samlet flest point. Det er således ligegyldigt om man vinder med et eller 4 kast på et hul. I kan selv afgøre med hinanden, om et uafgjort hul skal give 0 point eller om pointet skal føres videre til næste hul. Spillere man flere end to spillere, skal man vinde over alle modstandere for at få point.

Pressure/presspil

Dette spil forudsætter, at hele gruppen er på nogenlunde samme niveau.

Efter hvert kast afgør kortet, hvem der kastede det dårligste kast. Det er op til kortet at beslutte, om det er kastet der gik i roughen, OB eller blot meget kort. Den, der kastede det dårligste kast, modtager et point. Herefter kaster alle spillere fra det dårligste kasts leje, og proceduren gentages. Når din disc er i kurven, skal du ikke længere kaste på det hul. Hvis du som den eneste lander i kurven på det kast, må du tilmed trække et point fra. Det motiverer spillere til at runne deres putts, i stedet for at spille sikre layups. Den, der fik færrest point, starter på næste hul. Vinderen er den med færreste point ved rundens slutning.

Putters only

Spil en runde kun med puttere. Det kan faktisk være rigtig god træning, da puttere meget hurtigt afslører dine fejl. Kaster du lidt anhyzer normalt? Din firebird skal nok rette sig op, men en putter flipper over og gør det tydeligt for dig. Nye spillere vil også opdage, at puttere kan meget andet end at putte.

Ript Revenge (Kortspil)

Dette spil kræver, at du har kortspillet Ript Revenge. Har du ikke spillet, kan du købe det her eller evt. lave dit eget.

Forud for hvert hul trækker alle spillere et kort. Kortet giver en instruktion, som spilleren skal følge. Som en variation kan man uddele kortene på forhånd, og lade spillerne selv vælge, hvornår de vil spille dem. Det anbefales, at man spiller med point (som i pointspil/match play) i stedet for almindelig score.

Instruktionerne på kortene kan f.eks. være:
– Tving en modstander til at lave et bestemt kast som roller, thumber, sidearm, kast med mini ol.
– Tving en modstander til at lave straddle putt.
– Vælg en disc for din modstander på næste kast.
– Tving modstanderen til at bære din taske
– Flyt din modstanders leje 10 meter

Scratch

Her spilles efter følgende pointsystem:
Eagle: 5pt
Birdie: 2pt
Par: 1pt
Bogey: 0
To bogeys i streg: Mist alle dine point.

Et alternativt pointsystem kan være 5pt for eagle, 2pt for birdie, 0pt for par og -1pt for bogey, for at motivere til at spille aggressivt.

Sorry Dude

Hver spiller har et givent antal mulligans, som kan påtvingens en modspiller. Hvis modspilleren laver et rigtig godt kast, kan man vælge at sige ”sorry dude” og tvinge modspilleren til at kaste om.

Tilfældig Disc

Inden tee off på hvert hul trækkes lod om, hvilken disc man skal kaste. Sværhedsgraden af spillet kan justeres ved, at man aftaler, om discen skal bruges minimum én gang på hullet (strafkast hvis man ikke får det gjort f.eks. ved ace eller field ace), kun på tee off eller på samtlige kast på hullet, med undtagelse af puttet.

Throw ‘em all

En spiller SKAL kaste alle sine discs, inden de må kaste den samme disc igen. Når hele tasken er kastet, må man kaste alle discs for anden gang osv. Indtil runden er færdig. Man kan evt. indføre en undtagelse for putting. (Vend discen i tasken eller adskil dem med et stykke pap eller papir for at holde styr på, hvilke discs der er kastet.)

Validator

Et spil der tvinger dig til at spille dit bedst spil. Hvert eneste kast der ender i kurven skal valideres for at tælle på scorecard. Dit 130 meter ace – gør det igen, ellers spiller du bare videre fra dit kast nummer to. Et godt spil til at få lavet et par ekstra putts.

Vælg hinandens linjer

Lad modspilleren vælge din linje. Hvis i kan lade være at blive alt for konkurrenceprægede og i stedet vælge nogle realistiske men uvante linjer, kan det være en god måde at presse hinanden ud af komfortzonen og blive bedre. Lad kortet besluttet, om linjen er realistisk. Hvis linjen ikke rammes tæller kastet, men der kastet om. Eksempler på linjer kunne være tvunget forhånd/banghånd, flex, sky hyzer, roller mv.

Forfatter

  • Dennis Asp

    Jeg blev grebet af disc golf i 2018 og har siden haft en stigende interesse for spillet. Jeg lancerede derfor Anhyzer.dk i 2021, og har nydt at arbejde med projekt lige siden.

    Vis alle indlæg
Følg denne tråd
Giv besked om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer