Doubles – Spil i hold eller par

At spille doubles eller disc golf i hold, kan være en sjov og anderledes måde at spille disc golf på. Det er ikke så populært som at spille singles, men der findes adskillige turneringer for par. Nedenfor finder du syv forskellige måder, hvorpå man kan spille doubles eller i større hold.

Dan hold

Man kan naturligvis selv vælge sine hold, f.eks. et vennepar mod et andet vennepar, eller den bedste og dårligste spiller på samme hold, og den næstbedste og næstdårligste og så fremdeles. Den simpleste måde er nok, at sætte ens spil op på Udisc som teams og lade appen vælge holdene. Alternativt kan man flippe en disc for at trække lod.

Er man fire, flipper hver spiller en disc. Hvis det passer, går de to spillere der flipper top på hold et, og de to der flipper bund går på hold to. Hvis det ikke går op, er den ene, der flippede noget andet end de andre hold 1. De resterende tre flipper igen, og de to der flipper det samme, er hold to, mens den sidste tilslutter sig hold 1.

Best shot

I best shot kaster alle spillere fra tee fuldstændig som normalt. Når alle har kastet, vælger hvert hold det bedste af deres to (ellere flere) kast, og spiller videre derfra. Kaster den ene spillere eksempelvis out of bounds, og den anden spiller kaster 100 meter frem på fairway, spiller begge spillere fra discen på fairway. Næste kast bliver således andet kast. Sådan fortsætter spillet, indtil én af spillerne kaster i kurven. Det giver en god følelse at spille best shot, da man ofte kan lave en rigtig god score. Spillet kan også spilles en mod en, hvor hver spiller kaster to eller flere kast. Det giver en del flere kast på kortere tid, og man kan tillade sig at spille mere aggresivt.

Best shot doubles disc golf
Røds 1. kast er OB, så der spilles videre fra blå. Blå misser puttet, men rød rammer og sikrer en birdie (par 3)

Worst shot

Worst shot spilles i store træk på samme måde som best shot. I stedet for at vælge det bedste kast, er det nu i stedet det andet hold, der vælger, hvilken disc der skal spilles videre fra. Det er altså deres opgave, at vælge det dårligste kast, for at øge deres egne chancer for at vinde. Vær opmærksom på, at begge spillere skal i kurven, før hullet er gennemført (hvis kun den ene er i, vælger modstanderen jo selvfølgelig den der er misset). Det kan være en god måde at træne på, da man bliver tvunget til at spille fra mange svære situationer. Man bør dog ikke hænge sig for meget i sin score, da den vil blive noget højere end normalt. Spillet kan også spilles en mod en, hvor hver spiller kaster to eller flere kast. Det giver en del flere kast på kortere tid.

worst shot doubles disc golf
Rød kaster 1. OB, og er derfor dårligst. Begge kaster igen fra tee, og blås kast 2 i træerne er dårligst. Begge kaster fra træerne og blås 3. kast er igen dårligst. Herfra putter både rød og blå, og scorer 4 kast +1 fra OB.

Tough Throw

Tough throw er en variation af worst shot, hvor et hul er gennemført, når blot én af spillerne på et hold er i kurven.

Alternate throw & Alternate tee

Spillerne på hvert hold skiftes enten mellem hvert kast eller hvert hul. Derudover spilles der som i singles. Denne variation er ikke voldsomt populær, men kan være sjov, da man ikke blot skal tænke over ens egne styrker og svagheder men også sin makkers.

Best score & worst score

Hver spiller kaster efter de almindelige regler. Ved slutningen af hvert enkelt hul, er det hhv. enten holdets bedste eller værste score der tæller, mens den andens score kasseres. Ved best score giver det mulighed for, at den ene spiller kan spille et fornuftigt, sikkert hul, mens den anden kan tage store chancer og gå efter birdie, eagle eller ace. Spillet kan også spilles en mod en, hvor hver spiller har to forskellige spil igang. Det giver en del flere kast på kortere tid, og kan ved worst score give større mulighed for tage eller miste kast på hinanden. Det kan dog være svært at holde styr på.

Combined score

Den helt simple måde, hvor hele holdets score tæller. Går begge spillere på et hold eksempelvis en under par, er holdet i -2. Det er en god måde at inddrage alle på, hvis der er stor spredning i niveauet i gruppen – alle kast har betydning.

Pointspil/Match Play

Her spiller man ikke efter score på hullerne, men spiller direkte mod hinanden på hvert enkelt hul. Antallet af point der er på spil pr. hul, er det samme som antallet af spillere pr. hold. Spiller man f.eks. to mod to, kan man vinde op til to point pr. hul. Efter hvert hul sammen sammenligner man de to bedste scorer på hvert hold. Den bedste af disse vinder 1 point til sit hold, uanset hvor mange kast man var bedre. Herefter gør man det samme med de to næstbedste osv. Spillere der har gået samme score, får ingen point. I dette spil er alle kast vigtige, også selvom man ikke er den bedste på holdet. Man er stadig med i konkurrencen, selvom man er tiltet på et ø-hul og gået 5 over par.
Dette kan også spilles en mod en, og holder scoren lidt tættere, særligt på baner med stor risiko for mange strafkast.

Der kan evt. spilles med, at ved uafgjort overføres pointet til næste hul.

Er i et ulige antal?

I kan godt spille selvom i er et ulige antal. Dette giver blot det ene hold en fordel eller en ulempe afhængigt af spillet. Pas det ind efter hvilket hold der er bedste, og giv dem en ulempe eller giv en fordel til underdogs. Den 3. spiller kan også danne et hold alene, og blot kaste to discs hver gang.
3 spillere er en fordel i: Best shot, best score og point spil. 3 spillere er en ulempe i: Worst shot, tough throw og worst score.

Tips til at spille doubles

  • Lad discen ligge til i har valgt jeres leje. Hvis i samler en disc op, er den ude, og i skal spille fra den anden.
  • Husk at din makker også skal kaste! Det er en indgroet vane hos mange at samle discen eller markøren op, når man har kastet.
  • Lad være at spille sikkert, hvis der ikke er grund til det. Hvis i spiller eksempelvis best shot, og din makker ligger til par, så spil efter birdie. Du har ikke noget at tabe.
  • Husk at i er et team. Læg gerne en strategi og udnyt hinandens styrker og dæk ind for hinandens svagheder.

PDGA regler for doubles og holdspil

Kender du andre gode holdspil? Send reglerne i en mail eller i kommentarfeltet nedenfor.

Senest opdateret 23. oktober 2021

Følg denne tråd
Giv besked om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer