De 5 vigtigste regelændringer i 2022

Ved indgangen til det nye år og en ny disc golf sæson trådte 5 væsentlige regelændringer i kraft. Den vigtigste regel omhandler håndteringen af OB, mens de øvrige regler ikke har den store indflydelse på spillet. Flere andre regler er desuden blevet opdateret, men her er der blot tale om sproglige korrektioner og præciseringer, der ikke ændrer på reglernes effekt.

Læs også: Basale Disc Golf Regler

Nu kan du tage relief 1 meter fra OB-linjen i alle retninger

Den nye regel 806.02 D tillader som noget nyt, at man kan tage relief efter at være gået OB i en valgfri retning (dog ikke ud i OB) op til én meter fra det sted discen krydsede OB-linjen. Tidligere skulle relief-retningen være vinkelret på OB-linen. Det betyder i praksis, at man kan vælge at spille sin disc fra et leje tættere på kurven, end der hvor discen faktisk endte. Det er selvfølgelig ikke nogen fordel, da det stadig giver et strafkast.

A player whose disc is out-of-bounds receives one penalty throw. The player may play the next throw from:

  1. The previous lie; or,
  2. A lie designated by a marker disc placed on the playing surface up to one meter away from the point where the disc was last in-bounds.

Tager man en meter relief uden at have krydset OB-linjen, skal det stadig være vinkelret på OB-linjen.

Den nye regel kommer næppe til at have stor indflydelse på spillet, men man kan drage betydelig fordel af det, hvis man ellers ville være tvunget til at spille fra bag et træ, oven i en rod eller i et hul.

Simplere regler for hvornår discen er i kurven

Det er blevet lettere at afgøre om et hul er færdiggjort eller ej, når ikke spillerene har set en disc lande i kurven. Tidligere skulle discen passere over kurven (den kurven under kæderne) for at være i. Det kunne imidlertid være svært at afgøre, i tilfælde hvor discen eksempelvis var klemt fast i selve kurven, men ingen havde set om den klemte disc havde kilet sig fast fra ydersiden eller indersiden. Derfor lyder den nye regel nu:

Rule 807.B: In order to complete a hole with a basket target, the thrower must release the disc and it must come to rest supported by the tray or the chains below the chain support.

Det betyder, at hvis discen ligger stille og er holdt oppe af kurven, så er den i. Dette gælder dog fortsat ikke, hvis discen ligger oven på kurven.

Spillere kan tage toiletpauser uden at blive straffet

Det er nu tilladt at tage en toiletpause under spil, uden at blive straffet for at overskride tidsgrænsen for at kaste.

New Rule 802.3.C: A player may request extra time from the group to take a bathroom break. If the player does not return in a reasonable time, the player is considered missing for the hole and receives a score of par plus 4 for the hole.

Ordet “reasonable” er ikke nærmere defineret.

Du har 30 sekunder til at kaste efter spilområdet er frit

Det har længe været sådan, at man havde 30 sekunder til at kaste, når det var ens tur. Det forudsatte naturligvis, at man var nået frem til sin disc, og der ikke var spillere eller tilskuere på banen mv. Reglerne er i grunden de samme i 2022, men man har dog fjernet ordlyden ”and free of distractions” i punkt 4, idet man i bund og grund næsten altid kan påkalde sig retten til 30 nye sekunder, som følge af den ene eller anden form for distraktion som en flyver, en lastbil i det fjerne eller forstyrrende lyde. Med disc golfens stigende popularitet, vil man også oftere være mere eller mindre distraheret af tilskuere.

New Rule 802.3.A: A player has taken excessive time if they are present and have not thrown within 30 seconds:

  1. After the previous player has thrown; and,
  2. After they have had a reasonable amount of time to arrive at and determine the lie; and,
  3. After they are next in the throwing order; and,
  4. During which the playing area is clear.

Præcisering af mandatory-regler

Mandatory-reglerne har fået overhaling, og der er to væsentlige aspekter i mando-reglerne.

1) Fra 1. januar 2022 har mando’s ingen betydning for line of play, der således altid vil være en lige linje mellem discen og kurven.

2) En mandatory rute er nu mandatory i alle retninger. Går man eksempelvis korrekt forbi en mando, rammer et træ og ruller tilbage på den forkerte side af mandatory, har man misset mandatory. Jf. punkt B er der ikke blot tale om en mandatory men om et forbudt område en disc aldrig må krydse.

804.01 Mandatory Routes and Objects

  1. A mandatory route restricts the path the disc may take to the target.
  2. The restricted space is a vertical plane marked by one or more objects or other markers which define the edges of the space.
  3. If a throw clearly and completely enters a restricted space, the player receives one penalty throw. The lie for the next throw is the drop zone for that mandatory. If no drop zone has been designated, the lie for the next throw is the previous lie.

Netop punkt 3 har været omdrejningspunkt for en del debat om fortolkningen. Jeg har spurgt PDGA’s regel kommité, der ved Mike Krupicka bekræfter, at nedenstående fortolkning er korrekt, og i øvrigt er uændret. Det nye er, at man udelukkende skal forholde sig til, om ens disc på noget som helst tidspunkt krydser gennem restricted space eller restricted plane, og ikke hvor discen kommer til hvile.

Hvis mandatory f.eks. er til venstre om et træ, vil der være et vertikalt plan til højre for træet, der strækker sig uendeligt langt mod højre, opad og nedad med mindre andet er specificeret. Discen må på intet tidspunkt krydse dette plan. I figuren nedenfor ses tre mulige ruter. Rute a er ”missed mando” som altid. Rute c er tilladt. Det nye er rute b, der i første omgang går korrekt omkring mandatory men herefter fader så meget, at den flyver tilbage gennem det vertikale plan på højre side af mandatory. B er jf. de nye regler ”missed mando”.

Nye Disc Golf Regler 2022: Mandatory

 

 

Øvrige småjusteringer

– Du skal være ved første hul for din gruppe når runden starter. Det burde give sig selv, men ikke desto mindre er der udførlige regler for ”misplay”, og de er også ændret. De vil ikke blive beskrevet i detaljer her.

– Du skal være aktivt PDGA-medlem for at spille i B-tier turneringer. Dette gjaldt tidligere kun for A-tier, Elite Series og Majors.

– Hvis du finder en disc der tidligere er erklæret ”lost”, ændres det ikke fordi du efterfølgende finder den. Du må dog gerne spille med discen.

– Du skal have et PDGA-nummer (men ikke nødvendigvis et aktivt medlemskab) for at modtage pengepræmier. Dette for at forhindre, at ikke-medlemmer modtager pengepræmier og dermed spiller som prospillere, for derefter at tilmelde sig PDGA som amatør.

– Ghost cards må kun anvendes i nødstilfælde. En ”ghost group” er en gruppe spillere, der starter deres runde på et hul, der allerede er starthul for en anden gruppe, så der nu er to kort på samme hul. Dette må kun benyttes i nødstilfælde hvor en hul eksempelvis pludseligt er uspilleligt pga. store vandmængder, væltede træer o.l.

Kilder:

PDGA’s officielle disc golf regelbog 2022

 

 

Følg denne tråd
Giv besked om
guest

2 Comments
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Claus Svane
Claus Svane
13. januar 2022 9:08

Hvordan fungerer det i praksis? Jeg tænker fx. hul 10 i Valbyparken. Jeg ved ikke om jeg har misforstået det, men sådan som jeg ser tegningen, så vil kurven på hul 10 ligge inde i “Restricted Space”. Er det korrekt forstået?